#5 Ötesinde Yaşam: Jüpiter'de Dünya Dışı Yaşamın Gizemli İzleri | Uzay Belgeseli
Download and listen anywhere
Download your favorite episodes and enjoy them, wherever you are! Sign up or log in now to access offline listening.
Description
🌍 Jüpiter gerçekten de güneş sistemimizin mücevheridir! Karanlık bir gecede, en parlak inci doğuda yükselir ve yıldızlı gökyüzüne özel bir çekicilik katar! Parlaklık açısından gezegen Venüs'ten sadece biraz daha azdır....
show moreAdını antik mitolojinin antik Roma tanrısından alması tesadüf değildir! Jüpiter, gök gürültüsü, şimşek ve fırtınalarla ilişkilendirilen yüce tanrı!
Jüpiter, gökyüzümüzdeki en parlak nesnelerden biri ve güneş sistemindeki en büyük gezegendir, Mars ve Satürn arasında yer alır ve farklı gaz bileşiklerinden oluştuğu için gaz devleri sınıfına aittir.
Buna ek olarak, birçok uydusu, alışılmadık bir yüzeyi ve hatta karanlık halkaları vardır. Düzenli olarak fırtınalar, gök gürültülü fırtınalar ve Dünya'dakinden birkaç kat daha büyük olan auroralar yaşar!
Jüpiter'in yüzeyindeki en ünlü oluşum, ilk kez 17. yüzyılda görülen ve hala yok olmak için acele etmeyen büyük kırmızı lekedir!
Jüpiter güneş sistemindeki en büyük gezegen olmasına rağmen, iç işleyişi hakkında çok az şey bilinmektedir. Teleskoplar gaz devinin bulutlarının dış katmanlarının birçok fotoğrafını çekmiştir, ancak bu bulutlar koruyucu bir perde görevi görerek gözün daha derinlere nüfuz etmesini ve bu derinliklerin gizemlerini ortaya çıkarmasını engeller...
🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.
-------------------------
💥 JOVIAN SİSTEMİNDE YAŞAM:
- Jüpiter Güneş'e en yakın beşinci gezegendir: merkez yıldızımızdan Merkür, Venüs, Dünya, Mars ve asteroit kuşağı ile ayrılır. Atalarımız tüm tanrıların kralı onuruna Jüpiter adını verdiklerinde, bu gezegenin büyüklüğünden şüphelenmemişlerdi bile!
Jüpiter dönen bulutlarla kaplı bir gaz devidir. Gökyüzümüzde parlak bir nokta gibi görünür, ancak küçük bir teleskopla onu beyaz bir top olarak görebilirsiniz.
Jüpiter'in ortalama yoğunluğu 1,33 g/cm olup suyun yoğunluğundan biraz daha yüksektir. Gezegenin ekvatorundaki yerçekimi kuvveti Dünya'nınkinin 2,6 katıdır.
Jüpiter'in hafif eksenel eğimi nedeniyle mevsimleri yoktur. Ancak gezegende sürekli kasırgalar gözlemleyebilirsiniz.
Jüpiter güneş sistemindeki en büyük, en eski ve aynı zamanda en büyük gezegendir: güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerin toplam kütlesinin 2,5 katını temsil eder.
Yarıçapı 69.911 km olup, Dünya'nınkinin 11 katıdır. Kütlesi gezegenimizden 317 kat daha fazladır ve güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin iki katından fazladır. Bir küre içine sıkıştırılmış bu kütle, Jüpiter'e muazzam bir çekim gücü verir ve bu da muhtemelen Dünya'nın ve çevresindeki diğer gezegenlerin yörüngesini şekillendirir.
Jüpiter'in büyüklüğünü anlamaya yardımcı olması için, bu devasa gezegenin içine yaklaşık 1.300 karasal kürenin sığabileceğini hayal edin! Dolayısıyla, eğer gaz devi bir basketbol topu büyüklüğünde olsaydı, Dünyamız bir üzüm tanesi büyüklüğünde olurdu!
Jüpiter ve birçok uydusu, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarının özellikle ilgisini çeken minyatür bir güneş sistemine benzemektedir.
Jüpiter'in 79 uydusu vardır.
Jüpiter'in en büyük dört uydusu Io, Europa, Ganymede ve Callisto'dur. Keşfedenin adıyla Galile uyduları olarak da adlandırılırlar.
Gaz devlerinin bildiğimiz anlamda yaşamı desteklemesi pek olası değildir. Çünkü bu gezegenler kayda değer bir yüzeyi olmayan devasa uçucu bileşik toplarıdır.
Bununla birlikte, güneş sisteminin gaz devlerinin çeşitli buzlu uydularında mikrobiyal yaşam bulmak mümkündür. Bu nedenle bilim insanları Jüpiter'in üç uydusu olan Ganymede, Callisto ve Europa'da yaşam için gerekli koşulların olup olmadığını araştırmayı hedefliyor.
-------------------------
🎬 Bugün gündemde:
- 00:00 - Giriş
- 02:40 - Jüpiter: İlginç gerçekler
- 10:00 - Jüpiter'e Görevler
- 16:30 - Jüpiter neden bir yıldız değil de bir gezegendir?
- 19:35 - Jüpiter neyden oluşmuştur?
- 27:55 - Jüpiter'deki büyük kırmızı nokta nedir?
- 31:35 - Jüpiter'in auroralarının gizemi
- 35:00 - Jüpiter'in "enerji krizi "nin sırrı
- 38:33 - Jüpiter'in uyduları (Io, Europa, Ganymede ve Callisto)
- 53:00 - Jovian sisteminde yaşam var olabilir mi?
- 1:00:58 - Bir dünyalı Jüpiter'i keşfetmeye karar verirse ne olur?
Information
Author | Orbinea Studio |
Organization | Orbinea / |
Website | - |
Tags |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company
Comments