Acun Ilıcalı, Netflix’i alt edebilir mi?
Download and listen anywhere
Download your favorite episodes and enjoy them, wherever you are! Sign up or log in now to access offline listening.
Description
Netflix, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de online içerik platformları arasında zirvede yer alıyor. Türkiye'nin ilk streaming şirketlerinden biri olan BluTV, her ne kadar yapımları kaliteli olsa da bütçesi nedeniyle...
show moreTürkiye'nin ilk streaming şirketlerinden biri olan BluTV, her ne kadar yapımları kaliteli olsa da bütçesi nedeniyle Netflix’in gerisinde kaldı.
Son dönemde iki yerli platform daha kuruldu; biri Gain, diğeri Exxen.
Bunlar arasında öne çıkanı ise Acun Ilıcalı’nın kurduğu Exxen oldu. Zira hem bütçesi hem de daha çok genç kuşağa hitap eden özel yayınları ile ciddi bir potansiyel yakalaması güçlü ihtimal olarak görülüyor.
Acun Ilıcalı, ilk etapta Exxen’i Türkiye içi pazarda lider konuma getirmeyi hedeflerken, bir sonraki adımının ise küresel çapta bir oyuncu olmak olduğunu açıklıyor. Öyle ki Ilıcalı, ABD’ye dizi yapmak gibi iddialı hedefler koyuyor.
Acun Ilıcalı’nın Exxen planı bir hayalden ibaret mi, gerçekler ne söylüyor?
Ahval editörleri Ali Aslangül ve Ali Abaday, Teknofilia’da bu hafta “Acun Ilıcalı, Netflix’i alt edebilir mi?” sorusuna cevap ararken, hem ücretsiz hem de daha nitelikli içerik sunan Gain ve BluTV’nin pazardaki potansiyelini konuştular.
Acun Ilıcalı, Exxen’i kurması ile birlikte Türkiye’de pazarı da hareketlendirdi.
BluTV, son dönemde ABD'li medya şirketi Discovery ile ortaklık kurma kararı aldı. Buna göre Discovery, BluTV'nin yüzde 35 hissedarı olacak. Stratejik ortaklık, BluTV platformunda Discovery içeriklerinin yayınlanmasını da kapsıyor.
Peki, Gain’in Exxen’den farkı ne?
Gain mobil uygulama üzerine hedeflenmiş bir platform.
Ali Abaday, Gain’in içeriklerinin Exxen’e göre çok daha nitelikli ve başarılı olduğunu söylüyor.
Abaday, platformun ücretsiz olmasının önemli bir avantaj olduğunu belirterek, “Platformdaki dizi, belgesel ve filmler kısa olması nedeniyle izleyiciyi daha da kendine çekiyor. Örneğin, 10 Bin Adım dizisinin her bölümü 10-15 dakika arasında değişiyor” ifadesini kullanıyor.
Öte yandan Türkiye’de illegal içerik izleme ya da indirme konusunda yasaların caydırıcı olmadığı biliniyor. Editörlerden Ali Aslangül, Almanya’da bir filme nasıl 950 Euro ödemek zorunda kaldığını, yaşadığı kötü ama ders verici tecrübe üzerinden anlatıyor.
Exxen ise ücretli bir üyelik uygulaması ile izleyicinin karşısına çıkıyor. Reklamlı üyelik 9,90, reklamsız ise 19,90 olarak açıklandı.
Acun Ilıcalı, Exxen’in küresel platforma açılma hedefi olarak 120 milyon dolar gibi bir bütçeden bahsediyor.
Netflix ise, 2020’de içeriğe 17 milyar dolar harcadı.
Programda Netflix’in ekonomik yapısını irdeleyerek Exxen’in küreselde finansal olarak nasıl ayakta kalabileceği üzerine inceleme yapıldı.
Son olarak yayında, Google’ın haber sitelerine ödeme yapmaya başlayacağına dair habere de değiniliyor.
Google’da herhangi bir şey aradığınızda en tepede çıkan ve aradığınız bilgiyi içeren paragraf, liste ve benzeri sonuçlar tartışma yaratıyordu.
Fransa’da yayın yapan 300 farklı haber sitesini temsil eden APIG adındaki bir dernek de, söz konusu özelliğin basın sektörüne zarar verdiği gerekçesi ile Google’ı resmi mercilere şikâyet etmişti.
Fransa’daki rekabet kurumu, FCA’nın ve 2019’da Avrupa Birliği’nde kabul edilen telif hakkı düzenlemesinin katkısı ile Google, bu konuda son zamanlarda iyice köşeye sıkışmıştı. Basın kuruluşlarının hakkını savunan taraf APIG, yaptığı açıklama ile emsal bir anlaşmaya imza atıldığını duyurdu. Google, artık Fransız haber sitelerine telif hakkı ödemeye başlayacak.
Google’ın Fransa’da haber sitelerine telif ödeyecek olmasının neler getirebileceği, sonraki dönemde Türkiye’deki sitelere de para ödeme durumunun olup olmaması, Teknofilia’nın son bölümünde masaya yatırıldı.
Information
Author | Ahval |
Organization | Ahval |
Website | - |
Tags |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company
Comments