Durukan Dudu ile Etki Odağında Onarım Çağı

Sep 2, 2022 · 36m 20s
Durukan Dudu ile Etki Odağında Onarım Çağı
Description

Anadolu Meraları eş kurucusu Durukan Dudu’yu konuk aldığımız ilk bölümümüzde onarımdan sürdürülebilirliğine, onarıcı tarımdan onarım çağına, etki odağından Web3’e birçok farklı başlığı kapsamlı bir şekilde ele aldık. Dudu’nun “Sürdürülebilirliğin ötesinde...

show more
Anadolu Meraları eş kurucusu Durukan Dudu’yu konuk aldığımız ilk bölümümüzde onarımdan sürdürülebilirliğine, onarıcı tarımdan onarım çağına, etki odağından Web3’e birçok farklı başlığı kapsamlı bir şekilde ele aldık. Dudu’nun “Sürdürülebilirliğin ötesinde ekolojik, ekonomik ve toplumsal olarak onarıcı tarımın hem anlayış olarak yerleşmesi hem de somut olarak yaygınlaşması” yolculuğundaki deneyimlerine ve biriktirdiği bilgilere tanıklık ettik. Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT'yi POAP üzerinden alabilirsin.

Durukan Dudu Kimdir?

Dudu, kırsal kolektif yaşam ve ekoköy hayallerini 2012 yılında kırsala göçerek hayata geçirmeye başladı. 2017'de Ashoka Fellow'u seçildi. 2018’den beri Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü başta olmak üzere uluslararası kurumların projelerine yurtiçi ve yurtdışında danışmanlık veriyor. Çiftçilik, çobanlık, bütüncül arazi yönetimi ve finansal planlama, editörlük, proje yönetimi, kolaylaştırıcılık ve eğitmenlik de profesyonel olarak yaptığı işler arasında. Öncü onarıcı tarım ve gıda modelleri geliştiriyor, yaygınlaştırıyor.

ReFi Türkiye Podcast Nedir?

Akbank LAB ve imece iş birliğinde yürütülen ReFi Türkiye programı kapsamında ürettiğimiz podcast'te “Yeni teknolojilerin yardımıyla sürdürülebilirliğin ve döngüselliğin bir adım ötesine geçmek ve sistemleri onaran bir ekonomik model kurmak mümkün mü?” sorusuna cevap arıyoruz. Web 3.0 teknolojileri ile etki ekosisteminin kesişim alanlarını konu alan, rejeneratif finans yani onarıcı finans odağında yaklaşım yürüttüğümüz bu serinin her bölümünde alanı inşa eden ve alana ışık tutan öncülerle sohbetler gerçekleştiriyoruz.

Bölümde Öne Çıkan Dakikalar

2:08 “Onarım ve Sürdürülebilirlik Farkı”
5:48 “Anadolu Meraları Yolculuğunda Onarım”
10:34 “Onarıcı Tarım ve Onarım Çağı”
18:58 “Dünyanın İçinde Bulunduğu Krizlere Bakış”
26:16 “Web3’te Heyecan Verici ve Riskli Yönler”
32:10 “Sınırsız bütçe ve sınırsız bir yetenek havuzuna erişim halinde olabilecekler”

Bu Bölümde Neler Konuştuk?

Dudu, sürdürülebilirlik ve onarım farkını anlatırken “sürdürecek bir durumda olmadığımızın farkındalığının oluşması”na işaret ediyor ve ekliyor: “Onarım daha fazla bozmamak/azıcık bozmak değil de; mevcut halinden çok daha iyi bir hale getirmek üzerine kurgulanıyor. (…) ‘Bir zararım dokunmadı’ yerine ‘bir güzellik yapabildim’ demeyi tercih ederim, bu beni daha çok motive ediyor. Dünyada şu an ekonomik, ekolojik ve toplumsal olarak ihtiyaç olan da bu. Daha az bozmak değil, onarmak.”

“Etrafını güzelleştiren, bereket getiren, ekosistemleri, doğayı, toplumları, ekonomiyi onaran bir yerde konumlanmak mobilizasyon anlamında ciddi fark yaratıyor.” diyen Dudu, insanın doğayı onarabilme potansiyelinden bahsederken Onarıcı Tarım’ı da tanımlıyor: “Bir arazide tarım yapıyor olacaksın, örneğin gıda veya pamuğundan yününe bir yapı malzemesi üreteceksin ve bunu yaptığın arazide ekosistemin sağlığını iyileştireceksin. Bu ikisi aynı anca oluyorsa onarıcı tarım demek oluyor. (...) Tarım insanın, insan dışı doğayla temel ilişkilenme biçimi ve en uzun süreden beri ilişkilenme biçimi. Öyle ki, tarımı nasıl yapıldığına bağlı olarak elindeki en yok edici araç olabiliyor, son 70 yıldır olduğu gibi ya da çok onarıcı bir araç olabiliyor.”

Dudu’nun bu dikkat çekici karşılaştırmasının ardından sohbetimiz dünya olarak içinde bulunduğumuz krizlere ve Web3'ün potansiyeline getiriyor: “Çok ağır bir krizdeyiz ama o krizden çıkarken bir yandan yeni bir dünyayı yaratmak bu kadar mümkün, keyifli, anlamlı ve bir taraftan da acil. (…) Dünyanın hiçbir döneminde bu kadar ağır krizlerle bir an önce mücadele etmemiz gereken, bir yandan bu mücadelenin elimizdeki araçlar, bilgiler, tahayyüller ile bu kadar mümkün olduğu ve yine bu mücadelenin bu kadar anlamlı ve eğlenceli olduğu bir dönem olmadı. (...) “Web3 yeni alanlar açmanın yanısıra mevcut fikirlere, sahadaki gerçekliğe çok güzel bir hizmetkar olabilir. (…) Bütün bu yeni araçlarda çok beğendiğim bir özellik var: insanların eylemleri veya eylemsizlikleri ile karşılaştıkları sonucun arasındaki zinciri kısaltmaları.”

Dudu, içinde bulunduğu noktayı “Onarıcı tarım veya Onarım Çağı dediğimiz şeyi gerçeklikte yapacak olanlar biz değiliz. Bizim görevimiz muktedir kılmak. Bireylerin yetki ve sorumluluk alanlarını kurabileceği sahneyi dekor etmek” olarak özetliyor. Dudu’nun bu hareket noktası onarıcı finansla da kendi ifadeleriyle şöyle kesişiyor: “ReFi de bunun çok önemli bir kısmı olan finansal tarafı araçsal olarak kolaylaştırması ve söylemsel olarak ortaya koyması açısından çok heyecanlandırıyor.”

Dudu’nun çalışmaları kadar, “call to action”ları da bir o kadar anlamlı: “Bir araya gelelim ve o köprüleri, o bağları kuralım. Kovanları örelim. Kendi alanında, kendi yapmayı sevdiği işi yapan ve bunu yaparken simbiyotik bağlar kuran, aynı doğadaki gibi, bir aradalıkları/bağları oluşturalım ve oradan da onarım çağına koşa koşa, ıslık çala çala girelim ve oynayalım içerisinde.”

Bölüm İçeriğindeki Konulara Dair İleri Okuma Sayfaları:

https://bit.ly/3AOqSvq sayfasından Anadolu Meraları’nın çalışmalarını yakından inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3wxQ8nk sayfasından onarıcı finans kavramı etrafında ilerleyen ReFi Türkiye’nin çalışmalarını yakından inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3ALAQhg sayfasından Durukan Dudu’nun Onarıcı Tarım ve Bütüncül Yönetim hakkında Sivil Sayfalar’a verdiği röportajı okuyabilirsiniz.

https://bit.ly/3Rf6oSb sayfasından Dudu’nun TEDX’te yaptığı “Varoluşsal Tatmin” başlıklı konuşmayı izleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3Tvzizt sayfasından Dudu’nun sürdürülebilirliğin başlangıcı olarak saydığı The Club of Rome’un Eş Başkanı Sandrine Dixson-Declève’in katıldığı imece summit oturumunu izleyebilir ve “iklim için etki” yaratmaya yönelik alternatif eylem yollarının nasıl tasarlandığı ve uygulandığına dair içgörüler edinebilirsiniz.

https://bit.ly/3pN9h0U sayfasından podcast içerisinde bahsedilen karbon dengeleme konusuna dair yapılan değerlendirme ve 2030 yılı öngörülerine ulaşabilirsiniz.

https://bit.ly/3KCkbAd sayfasından podcast içerisinde bahsedilen Bekir Ağırdır’ın “Hikayesini Arayan Gençlik” kitabına dair değerlendirmesini içeren videoyu izleyebilirsiniz.
show less
Information
Author ReFi Türkiye
Organization RE FI Türkiye
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Podcast Cover

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search