Nr. 37. Den nyeste forskning om hvordan vi beholder seniorernes arbejdsmarkedet. Gæst Aske Juul Lassen

Nov 18, 2024 · 45m 41s
Nr. 37. Den nyeste forskning om hvordan vi beholder seniorernes arbejdsmarkedet. Gæst Aske Juul Lassen
Description

Hvis vi vil have god gavn af senior-arbejdskraften i de kommende år, bliver dialogen mellem leder og medarbejder det vigtigste redskab. Helt lavpraktisk ude på arbejdspladserne skal der foregå en...

show more
Hvis vi vil have god gavn af senior-arbejdskraften i de kommende år, bliver dialogen mellem leder og medarbejder det vigtigste redskab. Helt lavpraktisk ude på arbejdspladserne skal der foregå en samtale om emner som kompetenceudvikling og fleksibilitet i arbejdet.
Og vi skal have gjort op med en række fordomme, om hvad man kan og vil i det sene arbejdsliv.

Der er heldigvis forskning på området, som blandt andet byder på helt konkrete værktøjer, der kan hjælpe os på vej med det. 

Aske Juul Lassen, som er dagens gæst, er oprindelig uddannet etnograf og i dag lektor og forsker på Center for Humanistisk Sundhedsforskning under Københavns Universitet.
Han er førende ekspert i pension, alder, og aldring og netop ved at lægge sidste hånd på et forskningsprojekt om seniorernes mentale sundhed - også kaldet  De Erfarnes Lange Arbejdsliv, der har løbet henover de seneste 5 år. 

Forskningen tager udgangspunkt i det sene arbejdsliv, og i hvordan leder og medarbejder får en konstruktiv snak om, hvordan de erfarne kan blive i jobbet på en måde, der er tilfredsstillende for begge parter. Og der er tydeligvis et indbygget dilemma her.
De erfarne – seniorerne - er bange for at tage emnet op. At tale højt om sine tanker om at arbejde videre, måske mere fleksibelt, og eventuelt også om planerne for at gå på pension, selvom der er 5-7 år til, fordi det kan høres, som om man er på vej væk - eller er uambitiøs.
Og lederne er på tilsvarende vis ikke meget for at indlede snakken, fordi de er bange for at virke diskriminerende, som om de netop ser seniorerne som en mindre værdifuld ressource.

Aske Juul Lassen har det med at sige tingene ligeud, og kalder det ”ikke-raketvidenskab, men nogle værktøjer til at hjælpe dialogen i gang ”- når han taler om de spørgerammer, der er en del af forskningsprojektets resultater. Den 27.11.24, når resultaterne offentliggøres kan det hele dowloades gratis (se link herunder).  
Han fremhæver, at det handler om nogle ret basale spørgsmål som for eksempel “hvad gør at du har lyst til at blive på arbejde”. 
Det aller-vigtigste er ifølge ham, at vi overhovedet får sat gang i den dialog.

Og med de nye værktøjer fra ”De Erfarne” ved hånden, er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at tage det første skridt, hverken som medarbejder eller leder.


Hvis du vil vide mere om Aske Juul Lassen
https://www.linkedin.com/in/askejuullassen/
https://researchprofiles.ku.dk/da/persons/aske-juul-lassen

Værktøjer og analyser fra projektet ”De erfarne”  
https://erfarne.ku.dk/

Bogen Alderisme og alderskult kan downloades gratis her:
https://egv.dk/wp-content/uploads/2024/10/Lassen_-Alderisme-og-alderskult.pdf

Askes kommende pensionsretreats på Møn, hvor man får vejledning og reflektionsrum til at komme godt igennem pensionsovergangen, kan findes her: 
https://www.pensionsretreat.com/

 
Hvis du vil i kontakt med os:

Du er altid velkommen til at kontakte os med ideer til emner til kommende episoder af Alderbedst eller hvis du vil drøfte alder og arbejdsmarked med os.

https://www.linkedin.com/in/betina-liliendal-liliendal-hcm/

https://www.linkedin.com/in/lispetersson/
show less
Information
Author Betina_Liliendal/Lis_Petersson
Organization Lis Petersson
Website -
Tags

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Podcast Cover

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search