'Sosyal medya baronları' nasıl hizaya çekildi, nedir bu NFT çılgınlığı?
Download and listen anywhere
Download your favorite episodes and enjoy them, wherever you are! Sign up or log in now to access offline listening.
Description
ABD Meclis Enerji ve Ticaret Komitesi, teknoloji dünyasının dev şirketleri Google, Twitter ve Facebook'u mercek altına aldı. Bu kapsamda perşembe günü, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Google’ın CEO'su Sundar Pichai ve...
show moreBu kapsamda perşembe günü, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Google’ın CEO'su Sundar Pichai ve Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, online olarak ABD Kongresi’nde ifade verdiler.
“Sosyal medya baronları” olarak da anılan isimlerin, özellikle pandemi ve seçim döneminde var olan yanlış bilgilendirmeler hakkında ifadesi alındı.
2016 seçimleri ile birlikte gündemden düşmeyen Facebook'un kurucusu ve CEO'su Zuckerberg, son seçimde yaşanan Kongre baskınına ilişkin suçlamaları reddederken, sorumluluğun eski Başkan Donald Trump ve göstericilerde olduğunu belirtti.
Manipülasyon iddialarının gölgesinde geçen 2020 seçimleri ile ilgili Google'ın CEO'su Pichai, "bu seçimde çok çalıştık" dedi ve şirketinin bu süreçte derin bir sorumluluk duygusu ile hareket ettiğinin altını çizdi.
ABD basını CEO'ların verdikleri yanıtlardan pek memnun olmadı. Ülke basınında "cevap veremediler" yorumları yapıldı.
Temsilci Mike Doyle Pichai'ye kongre baskınını tetikleyen 'stop the steal' (hırsızlığı durdur) hareketiyle ilgili "Bilgileri yayma sorumluluğu alıyor musunuz?" diye sordu
Pichai bu soruya, "bu karmaşık bir soru" cevabını verdi. Twitter'ın patronu Dorsey evet yanıtı verdi ve ekledi:
"Ama aynı zamanda daha geniş ekosistemi de hesaba katmalısınız."
Ahval editörleri Ali Abaday, Ali Aslangül ve Evren Dede Teknofilia’da bu hafta Sosyal medya baronları nasıl hizaya geldi başlığı altında Kongre’deki ifade verme konusunu ele aldılar.
Programda son haftalarda bir çılgınlık hâline dönüşen Non-Fungible Token (NFT-değiştirilemez para) NFT olayını da konuşan editörler, insanların kripto paralarla nasıl elle tutulamayan dijital içeriklere milyon dolarlar ödediğini masaya yatırdı.
Son olarak Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’in ilk tweeti NFT olarak 2,9 milyon dolara satıldı.
Dorsey'nin 15 yıl önce platformu kurarken attığı ilk tweeti NFT olarak 2,9 milyon dolara satın alan Türk asıllı iş insanı Sina Estavi akıllı bir yatırım yaptığını söyledi.
Yayında ayrıca Tesla’nın CEO’su Elon Musk ile Çin hükümeti arasında yaşanan casusluk gerilimi de konuşuldu.
Çin ordusunun Tesla araçların kullanımını yasakladığı yolundaki haberler sonrası Musk’tan gelen “Böyle bir casusluk olsa şirketi kapatırız. Bize güvenin, TikTok kadar güvenliyiz” açıklamasını değerlendiren editörler, bir araç üzerinden nasıl casusluk yapılabileceği konusun işlediler.
Son olarak sosyal medya devi Facebook'un bünyesinde bulunan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın, devrim niteliğinde olan WhatsApp Web'e telefon internet bağlantısı olmadan erişim olanağı sağlayacak olmasını da konuşan editörler, bunun güvenlik açısından ne gibi sorunları olabileceğini ya da ne avantajlar getirebileceğini değerlendirdiler.
Information
Author | Ahval |
Organization | Ahval |
Website | - |
Tags |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company