Podcast Cover

Podcast | Arda Tunca

  • Bloklara Ayrılan Küresel Ekonomi

    23 MAY 2024 · Bir önceki Gündem Arkası yayınında, bugün küresel ekonomiye şekil veren jeopolitik gerginlikleri Xi Jinping’in Avrupa’ya yaptığı son ziyaret çerçevesinde ele almıştık. Xi Jinping, Avrupa ziyaretinde, Avrupa’nın Rusya’ya yakın duran iki ülkesini özellikle ziyaret etmişti: Sırbistan ve Macaristan. Ziyaretin bir diğer ülkesi de Fransa idi. Ancak, üç ülkeyi kapsayan ziyaretin Macaristan ayağı çok önemliydi. Zira Çin, Macaristan’da elektrikli araç ve pil üretimi için yatırım yapıyor. Diğer bir ifadeyle, jeopolitik gerilimlerin ekonomi bacağını yanına çektiği ülkelerle yönetmeye çalışıyor.
    Played 43m 44s
  • Xi JinPing’in Avrupa Ziyareti Küresel Ekonomik Düzende Ne Anlama Geliyor?

    12 MAY 2024 · Xi Jinping, 2019'dan sonra ilk kez Avrupa'ya giderek Fransa, Sırbistan ve Macaristan'ı ziyaret etti. Bu ülkelerin özellikle seçilmiş olması çok açık. Ziyaretin siyasi boyutları siyaset bilimcilerin ilgi alanına giriyor. Ancak, siyasi yorumlar ile küresel ekonomik gelişmelere ilişkin yorumların birbiriyle adeta iç içe geçtiği bir ziyaret gerçekleşti.
    Played 40m 14s
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Faiz Artırımının Amacı Ne?

    24 MAR 2024 · Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevi süresince Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artışı yapmayacağını defalarca vurgulamıştı. Ancak, son 500 baz puanlık faiz artışıyla politika faizi AK Parti döneminin en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, TCMB'nin siyasi etkilerden uzaklaştığı anlamına gelmese de, cumhurbaşkanı açısından önemli bir siyasi tutarsızlık olarak değerlendirilebilir.
    Played 16m 29s
  • Geçmişten Günümüze Küreselleşmenin Krizleri

    14 MAR 2024 · 1980'lerden itibaren dünya ekonomisi, son 200 yılın ikinci büyük küreselleşme dalgasını yaşadı. Ancak, sanayi kapitalizmi döneminin ikinci büyük denemesi beklenen başarıyı sağlayamadı. Önceki büyük küreselleşme dalgası 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşmişti ve çeşitli savaşlar ve krizlerle sonuçlanmıştı. Günümüzde, bölgesel çatışmalar devam ederken, korumacı politikalara yönelme eğilimi gözleniyor. Mukayeseli üstünlük kavramı eskisi kadar etkili olmayıp, uluslararası iktisadın seyrini daha çok ülkelerin veya ekonomik bölgelerin belirlediği sanayi politikaları etkiliyor.
    Played 39m 31s
  • Çin'deki Deflasyon Küresel Enflasyonu Nasıl Etkiliyor?

    14 FEB 2024 · Çin'de fiyatlar düşüyor, deflasyon kavramı ortaya çıktı. Bunun Çin ve enflasyonla mücadele içindeki gelişmiş dünya ekonomileri için anlamı ne? Arda Tunca'dan dinleyelim.
    Played 41m
  • Para Politikası Yine Tehlikeli Sularda

    29 JAN 2024 · Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tam para politikasını doğru olarak değerlendirilebilecek bir noktaya getirirken, bu defa politika tekniği ile ilgisi olmayan bir zemine kaydı.
    Played 21m 57s
  • Nikos Kazancakis: Özgürlük ya da Ölüm

    29 DEC 2023 · Kaptan Michalis için, memleketi olan adayı (Girit) özgürleştirmek büyük bir tutkudur. Ancak "Filotimosu / savunduğu değerler" onu çok sevdiği Giritli bir Türk ile kan kardeşliği kurmaya yönlendirir. Kanlarını bıçaklarıyla bir kaseye akıtıp, karıştırır, Muhammed ve İsa üzerine yemin ederler…
    Played 41m 40s
  • Yunan Edebiyatının Büyük İsmi: Nikos Kazancakis

    4 DEC 2023 · Nikos Kazancakis (Nikos Kazantzakis), 18 Şubat 1883 tarihinde Girit adasında doğan, Yunan yazar, şair ve filozofudur. Eserleri geniş bir yelpazede yer almaktadır, ancak en çok bilinen eserleri arasında "Zorba" (Zorba the Greek) ve "Buda'nın Hayatı" (The Last Temptation of Christ) bulunmaktadır.
    Played 39m 13s
  • Albert Einstein: Neden Sosyalizm?

    14 NOV 2023 · Tarihteki büyük devletlerin çoğu varlıklarını fetihlere borçluydu. Fetheden halklar kendilerini yasal ve ekonomik olarak fethedilen ülkenin ayrıcalıklı sınıfı olarak kabul ettirdiler. Arazi mülkiyeti tekelini kendilerine ele geçirdiler ve kendi saflarından rahipler atadılar. Eğitimi kontrol eden rahipler, toplumdaki sınıf ayrımını kalıcı bir kurum haline getirdiler ve sonra insanların sosyal davranışlarını büyük ölçüde bilinçsizce yönlendirildiği bir değerler sistemi yarattılar.
    Played 42m 45s
  • Thomas Whittemore ve Ayasofya'nın Müzeye Dönüşmesinin Hikayesi

    23 OCT 2023 · Bugün Arda Tunca ile 60. serisini yaptığımız Gündem Arkası söyleşimizde, Ayasofya'nın Müzeye dönüştürülmesini hikayesini ve Amerikalı bir dilbilimci, Arkelog / Paris Bizans Kütüphanesi ve Amerika'daki Bizans Enstitüsünün kurucusu olan Thomas Whittemore'u (1871 – 1950) konuştuk.
    Played 44m

Ekonomist Arda Tunca ile Almanya'nın 1871'den İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan iktisat tarihi üzerine iki bölümlük bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu bölümde 1870 Alman (Prusya) - Fransız savaşından zaferle çıkan Almanya'nın,...

show more
Ekonomist Arda Tunca ile Almanya'nın 1871'den İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan iktisat tarihi üzerine iki bölümlük bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu bölümde 1870 Alman (Prusya) - Fransız savaşından zaferle çıkan Almanya'nın, küçük krallıkların birleşmesiyle 1871'de Alman İmparatorluğu'na (Deutsches Reich) dönüşmesinden, Birinci Dünya Savaşı'na (1914) kadar uzanan iktisadi ve tarihsel sürecini konuştuk.
show less
Contacts
Information

Looks like you don't have any active episode

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Current

Podcast Cover

Looks like you don't have any episodes in your queue

Browse Spreaker Catalogue to discover great new content

Next Up

Episode Cover Episode Cover

It's so quiet here...

Time to discover new episodes!

Discover
Your Library
Search